Project van A tot Z

Voor onze klant Trustlube hebben we twee frames in opdracht gekregen. Trustlube is een firma die volledig automatische smeersystemen voor offshore maakt. Deze systemen smeren bijvoorbeeld kranen op schepen en booreilanden. Het doel van de smeersystemen is om op afstand 24 uur / 365 dagen per jaar systemen te kunnen smeren, waar wij mensen moeilijk bij kunnen of wanneer het een tijdrovende klus is.

Frames die voldoen aan strenge eisen
Heurkens & van Veluw heeft hiervoor twee frames moeten bouwen. In deze frames bevindt zich het technische aspect van het smeersysteem. Aan deze frames zitten enorme hoge eisen, omdat het voor de offshore techniek is. Op het frame zit 40 jaar garantie. Met als gevolg dat de frames zijn uitgevoerd in RVS-316 en na het lassen een 5-laags poedercoating hebben gekregen.

Door deze strenge eisen dienen wij onszelf te houden aan een WPQR en WPS. WPS staat voor ‘Welding Procedure Specification’, in het Nederlands ook wel aangeduid met lasmethodebeschrijving. Hierin word gedetailleerd beschreven welke waarden er ingesteld moeten worden bij het lasapparaat, om ervoor te zorgen dat de las het voorgeschreven kwaliteitsniveau zal halen. Als er aan deze waardes wordt gehouden zal het ook aan de mechanische eigenschappen voldoen.

Gehandeld volgens WPQR
Tevens werd er door Trustlube de eis gesteld dat er ook wordt gehandeld volgens een WPQR. Een WPQR (NEN EN ISO 15607) bestaat uit een WPS, een NDO-rapport en resultaten van een mechanische beproeving (een macro). In het WPQR zijn een aantal variabelen gespecificeerd die, wanneer ze wijzigen, effect kunnen hebben op de laskwaliteit of op de mechanische eigenschappen. In het WPQR zijn ook de materiaalsoort, het lasproces, het diktegebied (waarin Heurkens & van Veluw nu een geldigheid heeft van 3mm t/m 10mm) en de laspositie vastgelegd.

Voor de te lassen frames hebben we ook twee lassers gecertificeerd volgens de norm EN 287-1. Zij hebben een proeflas moeten maken, die is getest op verschillende waardes.

Frames met 40 jaar garantie
Doordat er 40 jaar garantie op de frames moet zitten, is er op de hijsogen een NDO-onderzoek (penetrant onderzoek) toegepast. Aan de onderkant van het frame is een gewicht van 1,5 ton bevestigd, waarna het frame is opgetild aan de hijsogen door middel van de loopkraan. Het frame heeft twee NDO onderzoeken gehad: één voor het optillen met gewicht en één onderzoek na het optillen met het gewicht. Hierdoor zijn de hijsogen getest op haarscheuren, met een positief resultaat.

Uiteindelijk hebben we de twee frames succesvol geproduceerd en is Trustlube zeer tevreden met het eindresultaat.