« Terug

De kracht van serieverkleining

24 feb

Denken in efficiency 'massa'

Als we het over produceren in series hebben denken we meteen aan grote aantallen, efficiënt produceren tegen de laagste kostprijs. Maken we hier anno 2015 geen denkfout in een veranderende wereld? De maakindustrie in Nederland vraagt immers om verandering. De tijd van tekentafel tot de eindgebruiker wordt steeds korter.

Toekomst

Wat is de kracht van de maakindustrie voor de toekomst? De markt vraagt snelheid en wendbaarheid om binnen onze continu veranderende wereld snel te kunnen reageren. Welk belang hebben ‘steltijden’ nog in deze tijd van automatisering met een toekomst in een digitale wereld? We kennen al volledig CNC gestuurde bewerkingscentra en de ontwikkelingen in robotica gaan razendsnel.

Kosten

Wat zijn nu werkelijk de kosten? Bij het produceren in grote series nemen indirecte kosten alleen maar toe. Allereerst heb je de kosten van volle magazijnen, beslag van ruimte en het beheren van voorraden met kapitaalbeslag als gevolg. Je moet rekening houden met de extra logistieke kosten door grote werkvoorraden tussen de verschillende productieprocessen. Daarnaast heb je nog de kosten door toenemende incourante voorraden als gevolg van een continu veranderende marktvraag. En tot slot zijn er ook nog de re-work kosten door een toenemende vraag aan diversiteit vanuit ontwerpers en de toenemende wijzigingen vanuit engineering als gevolg van vereenvoudigde werkmethoden.

Serieverkleining

Wat gebeurt er als je series verkleint?

  • Als je de steltijden van een serie weet te reduceren, maakt het niet meer uit hoe groot de serie is om toch efficiënt te kunnen zijn. Zelfs bij een One-piece-flow is deze post dan te verwaarlozen.
  • Zoveel mogelijk gelijke orders in tijd (uren) verhoogt de flow in je organisatie met als gevolg een hogere output. Spoedorders zijn verleden tijd, want alles gaat tijdig door het proces heen.
  • Betere leverbetrouwbaarheid en kwaliteit doordat de responsspiraal steeds kleiner wordt. Afwijkingen in het productieproces zullen in een eerder stadium geconstateerd worden.
  • De hoeveelheid onderhandenwerk neemt af in je organisatie met meer focus als gevolg.

En nu?

Ben je nieuwsgierig geworden en is voor jou de tijd van anders denken nabij? Vanuit het onderwerp systeem dynamica uit de Quick Response Manufacturing strategie (QRM) wordt de “kracht” van serieverkleining nog sterker. Meer weten over QRM? Hier vind je meer informatie. Binnen Heurkens & van Veluw volgen wij de QRM strategie om een proces van continu verbeteren te realiseren.

« Terug

Scroll naar boven