Kunstproject: 2,5 meter hoge dossiermappen voor de rechtbank Rotterdam

kunstwerk Rechtbank Rotterdam Heurkens en van Veluw Dumaco.jpeg17 apr

Al meer dan 15 jaar werkt Dumaco Oss (voormalig Heurkens & van Veluw) samen met kunstenaar Jeroen Henneman. Onder andere bekend van De Schreeuw in Amsterdam, De Kus in Apeldoorn en Potlood en papier in Zwolle. Afgelopen jaar ondersteunden wij hem bij zijn kunstproject voor de rechtbank Rotterdam die onlangs is gerenoveerd. Tijdens de feestelijke opening onthulde Henneman zijn kunstwerk, in het bijzijn van burgemeester Aboutaleb.

Dumaco Oss Heurkens en van Veluw_kunstwerk Rechtbank Rotterdam.jpeg

Het 5000 kilogram wegende kunstwerk bestaat uit dossiermappen van 5 meter breed, 3 meter diep en 2,5 meter hoog. Door al deze mappen loopt een gat waar je doorheen kunt kijken. Dit symboliseert de rechtsgang die dwars door alle dossiers heen gaat. In totaal duurde het project 8 weken.

“De uitdaging van dit project was dat het door een normale deur moest passen."

Logistieke uitdaging

We hebben het kunstwerk gemaakt van staal en vervolgens gepoedercoat. “De uitdaging van dit project was dat het door een normale deur moest passen. Daarom produceerden we het in 7 losse delen. We bouwden het kunstwerk eerst op in onze eigen bedrijfshal, om te kijken of het goed in elkaar zat. Daarna demonteerden we het en bouwden het weer op in de hal van de rechtbank”, aldus directeur Jorg Blankers.

plaatsing kunstwerk Rechtbank Rotterdam.jpeg

Niet alleen de grootte van het kunstwerk maar ook het gewicht vormde een uitdaging. We hebben de gehele parkeergarage van de rechtbank onderstempeld, zodat deze het gewicht kon dragen van het kunstwerk en 2 kranen.

Hoge eisen aan kunstwerken in openbare ruimtes

Achter de productie van een groot stalen kunstwerk zit veel denk- en rekenwerk. Vaak staan stalen kunstwerken in openbare ruimtes. Daarom moeten ze sterk genoeg zijn en tegen extreme weersomstandigheden kunnen. We volgen de constructieberekening zeer nauwkeurig op tijdens de productie. Tot nu toe hebben we alle metalen kunstwerken van Henneman vervaardigd. Jorg: “Op dit moment maken wij weer een aantal nieuwe metalen kunstwerken.”

kunstwerk Rechtbank Rotterdam_2.jpeg

Vragen over dit project? Neem contact met ons op.

« Terug

Scroll naar boven