« Terug

Van een traditionele werkwijze naar Q-Rocs en productiecellen

Heurkens-en-Van-Veluw-blog--team-1.jpg20 sep

Een verandering van werkwijze binnen een metaalbewerkingsfabriek is een grote uitdaging. Bij Heurkens & van Veluw zijn we deze uitdaging aangegaan. Na jarenlang een organisatie te zijn met een traditionele functionele inrichting, kregen we steeds meer signalen dat de behoefte van onze klanten aan het veranderen is. “5 jaar geleden hebben we aanzienlijke veranderingen doorgevoerd, waar wij en de klanten tot op de dag van vandaag erg blij mee zijn”, aldus Jorg Blankers, eindverantwoordelijke bij Heurkens & van Veluw.


Communicatie en doorlooptijd

Voorheen hadden we een verkoop, inkoop en een productieafdeling. De productieafdeling bestond uit verschillende afdelingen. Een afdeling lasersnijden, lassen, kanten, zetten en ga zo maar door. De communicatie tussen de afdelingen liep minder efficiënt, waardoor er vaak werk bleef liggen. Als de lasser bijvoorbeeld niet tevreden was over het zetwerk, kon hij niet verder met zijn product. Hierdoor was de doorlooptijd een stuk langer dan dat hij nu is. Ook moesten klanten vaak hun wensen herhalen doordat ze steeds een andere medewerker aan de telefoon kregen.


“De onderlinge verbondenheid tussen de medewerkers is enorm gegroeid dankzij de productiecellen.”


De Q-Rocs

“We merkten dat klanten het onwenselijk vonden om steeds opnieuw te moeten uitleggen wat ze wilden. Ook lieten ze vaker doorschemeren dat ze behoefte hadden aan een kortere doorlooptijd. Daarom zijn we overgegaan op de Quick Response Manufacturing-filosofie”, aldus Jorg. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe werkwijze zijn de 3 kantoorteams, ofwel Q-Rocs. Deze bestaan uit Q-Roc Parts, Q-Roc Projects en Q-Roc Repeat Parts. Q-Rocs ontzorgen iedere klant van A tot Z, dus van de offerte tot aan de facturatie en alles wat daartussen komt.

Projectmanager en productiecel

Bij welke Q-Roc we de klant indelen is afhankelijk van de grootte van de opdracht en de frequentie ervan. Elke Q-Roc heeft een projectmanager en een productiecel. In de Q-Rocs en de productiecel zijn alle expertises aanwezig die nodig zijn om een order succesvol te realiseren. Dit heeft vele voordelen.

Een aanspreekpunt en kortere doorlooptijd

Zo heeft de klant maar één aanspreekpunt (de projectmanager) en hoeft hij zijn boodschap niet steeds te herhalen. Een ander groot voordeel is dat de doorlooptijd van de productie een stuk korter is. Doordat alle expertises zich bevinden binnen één productiecel zijn er geen wachttijden meer tussen verschillende productieafdelingen en sluiten de werkzaamheden volledig op elkaar aan. Productieprocessen liggen dus nooit meer stil. Jorg: “Dankzij de verkorte doorlooptijd heeft de projectmanager het project beter op zijn netvlies en kan hij zich beter focussen. Zo worden er minder fouten gemaakt.”

Onderlinge verbondenheid

De sfeer in de productiecellen is zeer goed. “De teamleden werken met zijn allen aan een project, hierdoor zijn ze meer betrokken bij het eindresultaat en doen ze er alles aan om de deadline te halen. Ze spreken elkaar aan als er iets niet op tijd af is en helpen elkaar als dat nodig is. De onderlinge verbondenheid tussen de medewerkers is enorm gegroeid dankzij de verandering binnen Heurkens & Van Veluw”, aldus Jorg.

Informatie metaalprojecten

Bent u van plan metaalprojecten uit te laten voeren? Neem dan vooral contact met ons op. We vertellen u graag over onze manier van werken. Ook luisteren we aandachtig naar uw wensen en gaan we na wat we voor u kunnen beteken.

neem contact met ons op ▸

« Terug

Scroll naar boven