« Terug

De weg naar 100 procent veiligheid op de werkvloer

20 sep

Heurkens & Van Veluw doet er alles aan om de veiligheid van werknemers te garanderen. Helaas zijn risico’s in de metaalbewerking nooit volledig uit te sluiten. Maar streven naar die ultieme veiligheid, dat kunnen we natuurlijk wel. Lees het interview met Paul Retera, CFO van ons bedrijf over onze zoektocht naar een optimale veiligheid op de werkvloer.

Regels of bewustwording?

Metaalbewerking is een prachtig vak, maar brengt ook risico’s met zich mee. Belangrijk dus dat de veiligheid op de werkvloer goed geregeld is. Veiligheid is dan ook een element waar we bij Heurkens & Van Veluw op hameren. We zijn tenslotte zuinig op onze werknemers. Toch kan het ook bij ons misgaan zoals in het najaar van 2015. Reden voor ons om te kijken hoe we het welzijn van onze werknemers nog beter kunnen waarborgen. Een uitdaging waar BMD Zuid ons bij geholpen heeft.

Na een analyse bleek dat de Risico- Inventarisatie en Evaluatie prima in orde was, maar dat de risicoperceptie onder werknemers beter kon. Oftewel: maak medewerkers bewust van potentiële risico’s en het aantal (bijna-)ongelukken neemt vanzelf af. Met dit in het achterhoofd hebben we afgelopen zomer vier bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze gesprekken gingen medewerkers en managers het gesprek met elkaar aan over veiligheid op de werkvloer. Het doel? Het creëren van een paradigmashift en een gezamenlijk referentiekader.

Paradigmashift voor meer veiligheid

Een paradigmashift is de bril waardoor mensen naar een situatie kijken. In ons geval de blik op werkveiligheid en potentiële risico’s. Om deze blik (en bewustwording) te verbeteren hebben we tijdens de risicoperceptie bijeenkomsten praktijkvoorbeelden, filmpjes en eigen voorbeelden laten zien die bewustwording creëren. Ook werd duidelijk gemaakt dat veilig werken niet alleen te maken heeft met het eigen handelen, maar ook dat van een ander. Iemand aanspreken op onveilig gedrag hoort hier dus ook bij. Het mooie aan de sessies was de dialoog en interactie die al snel ontstond, waarbij ook lastige onderwerpen niet links bleven liggen en onveilige situaties werden benoemd.

Samen praten over risico’s

Naast de bijeenkomsten is een Functie Arbo Analyse gemaakt, waarbij vertegenwoordigers van onze eigen functiegroepen een analyse uitvoerden. Dit om de verschillende activiteiten, inclusief risico’s, in kaart te brengen. Door dit overzicht konden we bekijken welke risico’s bij bepaalde activiteiten horen en hoe deze verminderd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen zoals het trainen van extra medewerkers of het beschikbaar stellen van meer persoonlijke beschermingsmiddelen.

Ook een veiligheidsrondgang heeft bijgedragen aan een betere bewustwording van gevaar en het elkaar aan durven spreken bij onveilig gedrag. In de dagelijkse gang van zaken zag je soms toch situaties die onnodig risico opleverden. Iets dat inmiddels minder vaak voorkomt. Al kun je het natuurlijk nooit volledig uitsluiten.

Top 4 van veiligheidsmaatregelen op de werkvloer

Het traject met BMD Zuid heeft geresulteerd in een top 4 van veiligheidsmaatregelen die direct aangepakt moesten worden. Iets dat we dan ook gedaan hebben. Zo mogen heftrucks bijvoorbeeld enkel nog maar stapvoets rijden en gaan we bepalen wie er wel en niet achter het stuur mag kruipen. Dit geldt ook voor flexwerkers; geen heftruckrijbewijs betekent geen rondjes op de heftruck. Voor de bovenloopkranen en vacuümlift komt een vergelijkbare aanpak. Maar ook bijvoorbeeld de constatering dat de vloeren te weinig werden geveegd waardoor het uitglijgevaar toeneemt, is iets dat we aan hebben gepakt. Zo verwachten we maar liefst 80% van de meest gevaarlijke situaties beter in de hand te hebben. Een percentage waar je mee thuis kunt komen.

Met 10 vingers met pensioen

Zoals eerder gezegd: we vinden veiligheid op de werkvloer en het welzijn van onze medewerkers van groot belang. Daarom streven we naar een zo veilig mogelijke werkomgeving voor onze 90 medewerkers. Iets waar onze nieuwe veiligheidsaanpak zeker aan bijdraagt. We zeggen niet voor niets vaak tegen nieuwe medewerkers: “je komt hier met 10 vingers binnen, we willen dat je met 10 vingers met pensioen gaat”. En zo is het maar net.

Het volledige interview lezen? Kijk dan op de site van BMDZuid.nl en kijk ook op ons blog voor het laatste nieuws over ons bedrijf en uit de metaalbranche.

« Terug

Scroll naar boven